5 méně známých plevelů vhodných ke konzumaci
Pokud nenaleznete níže uvedený plevel ve vlastní zahradě, měli byste dbát na to, abyste jej nesbírali v blízkosti rušných silnic. Nejlepší byliny se nacházejí na divokých loukách a na místech, kam chodí jen málo psů.
Bršlice kozí noha:plevel jako koření
Bršlice kozí noha, lidově nazývána také jako kerhák, je jedním z nejvíce tvrdošíjných plevelů. Bez ohledu na to, co se proti tomuto plevelu podnikne, stále se vrací. Mnozí bylinu chtějí vymýtit ze své zahrady. Ale můžete také kozí nohu jíst. Plevel má čerstvou, štiplavou vůni. Mladé listy se nejlépe shromažďují od března do května, květiny od června do srpna a stopky a mladé klíčky od května do srpna. Hodí se jako koření na bramborové pokrmy nebo salát. Kozí noha má protizánětlivý účinek a často se používá na dnu.
Řeřišnice srstnatá
Řeřišnice srstnatáje v našich zahradách rozšířena a na jaře už kvete. Přes svůj pěkný vzhled se považuje za plevel a je s ní podle toho zacházeno. Nejen že vypadá dobře, ale také chutná dobře. Její ostrá, silná chuť připomíná rukolu, se kterou je příbuzná. Chutná zvláště dobře jako náhražka řepky na másle nebo tvarohu a v salátu. Jednoduše vytrhněte malé listy a květy ze stonků a vše dobře umyjte a jezte čerstvé. Řeřišnice má vysoký obsah vitaminu C, hořčíku a minerálů, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.
Popenec břečťanovitý
Popenecroste na loukách a pastvinách. Může být se sbírat téměř po celý rok, protože vede čerstvé listy i pod sněhovou pokrývkou. Jako bylinka je vhodná do každé kuchyně. Listy rostliny jsou bohaté na vitamín C, draslík a křemičitany. Má protizánětlivé, analgetické a stimulující účinky na metabolismus a také pomáhá s chřipkou. Funguje dobře v omeletách a v polévkách. Sladké květy mohou být chutné v dezertech.
Ptačinec prostřední
Ptačinec prostřední roste na polích a ladem do října. Produkuje pět generací ročně, z nichž každá má až 20 000 semen, z nichž každé je schopno klíčit po dobu až 60 let za optimálních podmínek. Eradikace těchto rostlin jako plevele je proto pravděpodobně nemožná. Ptačinec obsahuje třikrát více draslíku a hořčíku a sedmkrát více železa než hlávkový salát. Navíc obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin. Při jídle je chuť mírně aromatická a připomíná hrách. Listy jsou dobré do salátů a polévek. Nejlepší je sklízet mladé výhonky předtím, než rostliny získají své bílé květy.
Šťovík kyselý
Doba sklizně šťovíku trvá od dubna do listopadu, zejména na mokrých loukách. Charakteristické jsou listy ve tvaru šipky a kyselá chuť. Nejlepší je sbírat mladé listy, protože starší obsahují hodně kyseliny šťavelové. Ačkoli jsou zodpovědné za jedinečnou chuť, kdo má citlivý žaludek, pravděpodobně je nesnese tak dobře. Šťovík chutná skvěle v polévkách, ale je také skvělým doplňkem k salátu. Obsahuje mnoho vitamínu C a železa a je považován v přírodní medicíně za účinný prostředek k léčbě kožních onemocnění.